Не ти обещавам, че ще бъде лесно! Обещавам ти единствено, че ще си струва!

вторник, 15 март 2011 г.

Как да се избавим от тревожността и депресията

Лечение на тревожност и депресия
За съжаление, дори ако не сме изправени пред такъв проблем в момента, рано или късно се сблъскваме с чудовищата наречени тревожност и депресия. Тези две условия обикновено вървят ръка за ръка и много често имат еднакви причини за появяването си. В тази статия, бих искал да идентифицирам най-проблемните аспекти от тези трудни проблеми и да ви дам няколко ефективни начина за справянето с най-разпространените причини за тяхното появяване.

Най-честите причини за депресията и безпокойството:
Без съмнение проблемът с депресията и тревожността има своите корени в ума и мисленето. И по-конкретно, те са резултат от негативно мислене. Само тези от нас, които са се борили с тези проблеми знаят добре как несъзнателното негативно мислене може да ни създава постоянен стрес и напрежение и непрекъснато да понижава настроението ни. Способността да спрете този влак негативни мисли е първата и най-важна стъпка за лекуването на тези състояния.
По-надолу искам да ви дам три ефективни техники и една техника за напреднали, с които можете да прекъснете негативните мисли, в момента в който се появят. По този начин мрачните и потискащи мисли няма да имат шанс да наберат инерция, да заякнат и да доминират в ума ви. Веднага след като забележите, че в ума ви започват да се редят мисли на тревога, страх и отчаяние, приложете една от следните техники и прекъснете този лош навик. Веднъж, след като спрете да подхранвате тревожността и депресията с енергията на негативното мислене, ще откриете,  че с течение на времето те отпускат хватката си върху вас.

3 Техники за справяне с негативното мислене:
1. Техниката на 5-те въпроса на доктор Даниел Амен:
Преди време гледах една програма по телевизията, наречена Блестящ ум на всяка възраст. Тъй като съм голям фен на науката за мозъка, наистина се забавлявах на шоуто. Една част от него беше посветена на това как да победим тревожността и депресията и доктор Амен даде следната техника, която установих, че е много ефективна. Ето я и самата техника…

Д-р Амен нарича негативното мислене - АНМ (автоматични негативни мисли) и признава нуждата да унищожим този навик, също както и аз, в самото му начало, за да избегнем риска тревожността и депресията да ни завладеят. Основата на тази техника е да дискредитирате АНМ, тъй като повечето пъти негативното мислене е много хипотетично и е базирано на страхове и сценарии, които са малко вероятно някога да се случат. С други думи, мислите са си само мисли и вие не трябва непременно да вярвате на всичко.

Тази техника изисква да си зададете следните 5 въпроса, веднага след като забележите АНМ.

1. Истина ли е?
2. Абсолютно сигурни ли сте (на 100%), без сянка на съмнение, че тази мисъл е вярна?
3. Как се чувствате когато вярвате в тази мисъл?
4. Как бихте се почувствали без тази мисъл?
5. Накрая, запитайте се дали може да бъде истина обратното на това, което мислите?

Например:
Започвате да получавате някакъв автоматичен мускулен спазъм или потрепване, дължащо се на йога практиката ви и разбира се,  не знаете дали това е страхотен показателен симптом за раздвижването на Кундалини енергията  или страдате от множествена склероза.  И вашият обезпокоен, малък, нервен и страхлив ум започва да се самонавива. „Ето, пак мърда, няма да мине, всичките ми мускули треперят все повече и повече,  имам множествена склероза, скоро ще бъда на легло, ще умра!”
Спрете! Сега приложете горната техника към тази АНМ: „Имам мускулни спазми, което означава, че имам Множествена склероза”

   1. Сигурни ли сте, че мускулните спазми означават, че имате множествена склероза и че не е Кундалини енергията, която върши нещо полезно вътре във вас.
   2. На 100% ли сте сигурни?
   3. Как се чувствате като си мислите, че имате множествена склероза?
   4. Как бихте се чувствали, ако не си мислехте, че имате множествена склероза?
   5. И накрая, не е ли възможно всъщност да изпитвате симптоми на задвижването на Кундалини енергията, която да ви помогне в духовното ви развитие.
Така че, това е основата на тази техника. Написването на АНМ също може да ви помогне да я оформите, за да можете да приложите въпросите.

2. Направете медитация чрез мантра или се помолете:
Често негативното мислене ни напада и предизвиква тревога и депресия, когато сме незаети. Доста често се случва, точно когато се каним да заспим или когато се събудим, защото нещо е нарушило съня ни и т.н. Един много ефективен начин да се справим с тези ситуации е да използваме медитация чрез мантра или молитва.
И двете – медитацията чрез мантра и молитвата ще ангажира ума ви с позитивни мисли и вие ще спечелите двойна изгода – няма да позволите на безпокойството и депресията да ви превземат, освен това ще изпитате и ползите на медитацията, чрез мантра и на молитвата.

3. Практикувайте дихателните техники на йога, за да се преборите с тревожността и депресията:

Друга техника, която е много ефективна в спирането на тревожността и мислите на страх е да практикувате дихателните техники на йога -  йога пранаяма. В момента, в който забележите, че започвате да изпитвате стрес и да подхранвате негативни мисли, започнете да правите йога пранаяма, за да прекъснете процеса.

Използвайте техники за дишане, които изискват достатъчно концентрация, за да отдалечат ума ви в друга посока и освен това са чудесен способ за борба с безсънието. Учениците ми също харесват езкплозивните техники за дишане, за да се освободят съзнателно от стреса и да издишат навън всичката си негативност.

Друга дихателна йога техника, често предписвана, за да балансира системите при човек с тежка  депресия и летаргия е дишането през дясната ноздра. Това е много мощна техника и трябва да се използва внимателно.

В допълнение, всяка медитация, концентрирана върху дишането е изключително ефективна за успокоение, за отвличане на ума в друга посока и в борбата с тревожните и депресивни мисли

Техника за справяне с безпокойството и депресията за напреднали:
Ще забележите, че всички горни техники са създадени, за да прекъснат процеса на негативно мислене и да предотвратят бурята в ума и тялото, която мислите на страх или тъга могат да породят.
За повечето хора, страдащи от тревожност и депресия, този подход върши работа, за да рестабилизират ума и емоциите си. Ако се чувствате достатъчно силен обаче, има и друг много по радикален метод за справянето със ситуацията. И това е неперсоналото, безучастно наблюдение.

Този подход, означава, че вие не се намесвате в чувствата и мислите, които минават през вас, а вместо това им позволявате да изминат пътя си, да изчезнат и да умрат. Вие заемате позицията на безличен наблюдател и обръщате специално внимание  на чувствата, които ви връхлитат, без да се опитвате да ги идентифицирате или да ги избегнете.  Вие нито им давате воля, нито ги подтискате, просто ги наблюдавате. И като не ги подхранвате, вие ги довеждате до добър край.

Тази техника за напреднали, всъщност е това, към което се стремите, но може още да не сте готови за нея, може да страдате тежко и да не сте в добра форма. В тези случаи използвайте горните техники, за  да укрепне духът и психиката ви, практикувайте медитация, за да развиете силата на наблюдението и тогава използвайте този силен метод,  за да се освободите от лапите на тревожността и депресията. Можете да го направите, щастието е ваше рождено право!

Източник: www.anmolmehta.com
Снимки:www.positiveselftalk.com

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар